Topics

Features

News Articles

Reis met de “Groote Beer” niet te vergeten

Letter to the Editor


Tags: Immigration

Betreft de reportage over de “Groote Beer” van 23 juni j.l. (pagina B1) en onze reis van 17 tot 26 september 1962 van Rotterdam naar New York.

Helaas hebben wij niet zulke goede herinneringen aan die reis, want we hadden binnen een week drie stormen te verduren, één op 20 sept, de volgens op 22 sept, en de laatste op 24 sept. Deze laatste was een storm van windkracht 10 en is mij bijgebleven als werkelijk angstwek-kend. Die angst werd niet veroorzaakt door onervarenheid: ik had voor die tijd al verschillende zeereizen gemaakt tussen Nederland en het voormalig N.O. Indië. Wij hadden een hut in het voorschip en het leek wel of het schip doormidden zou breken bij elke klap, waarmee ze in een golfdal belandde. Ik was er zeker van dat we New York niet zouden halen. Gelukkig had ik ongelijk!

Wij reisden met twee kleine kinderen (3 jaar en 15 maanden) en zij waren overdag meestal in de kinderver-blijfplaats. Gedurende de eerste twee stormen was ik steeds zeeziek en kon niet bij hen zijn. Bij de laatste storm was ik min of meer over mijn zeeziekte heen-gekomen met behulp van zeeziektepilletjes. Ook het feit, dat ik me ongerust maakte over de kinderen heeft waarschijnlijk een rol gespeeld. Ik was gedurende de laatste storm in de ’nursery’ en ik herinner me nog dat bij de maaltijd ineens het hele servies en al het eten door de zaal zeilden. Ook was er die avond het captain’s dinner. Een groot aantal tafels bleef leeg, maar tot mijn eigen verbazing kon ik wèl mijn man gezelschap houden en zelfs wat eten. Overal door de eetzaal waren touwen ge-spannen, waaraan het bedienend personeel zich kon vast-houden terwijl ze het eten rondbrachten.

Zoals U ziet: een reis, die je niet vergeet. Gek genoeg was het de volgende dag prachtig weer en konden we aan dek zitten. De daarop volgende dag kwamen we in New York aan en begon ons avontuur op het Noord-Amerikaanse continent.

Dat was dan onze ervaring met de “Groote Beer”, kennelijk toch wel een taai schip!

Mevr. A. Mohr, Revelstoke, BC.